apocalypse how

 

Nel bereidt zich al jaren voor op een ramp. In haar kelder heeft ze etenswaren en survival-apparatuur, genoeg voor drie mensenlevens. Wanneer haar dochter en haar man haar naar een verzorgingstehuis willen sturen gooit Nel de deur op slot en slikt de sleutel in. Verloren onder de grond, zonder dag of nacht, proberen ze elkaar te begrijpen.

In deze tijden waarin de doemscenario’s zich opstapelen gaat Tg. LYNX op zoek naar het lachwekkende van angst, paranoia en overlevingsdrang. 

idee Julia van de Graaff en Guido van Hulzen | tekst Simon Weeda | regie, muziek & soundscape Ivar van Urk | spel Julia van de Graaff, Elisa Beuger en Stijn Westenend | decor- en lichtontwerp Nelly Blessinga | techniek Theunis Zijlstra | kostuums Véronique Hendriks | productie Kim Eldering | regie-assistent Doris Bagijn zakelijke leiding ’n More | campagnebeeld Eddy Wenting & Paulina Matusiak | publiciteit Saskia de Ruiter | met dank aan: Gonny Gaakeer

Apocalypse How ging op 12 januari 2019 in première in de Toneelschuur en daarna op tournee langs o.a. Ins Blau Leiden, De Lieve Vrouw Amersfoort en Theater aan het Spui Den Haag. Speellijst 2019.

Voorbereid op het einde der tijden?
De makers van Apocalypse How zijn gefascineerd door ‘preppers’, mensen die zich wapenen tegen het einde der tijden. Vanuit een extreem doorgevoerd maakbaarheids-denken probeert de prepper zich met alle mogelijke middelen voor te bereiden op het uur U. De een heeft zijn boot klaarliggen voor als die tsunami hem overvalt. De ander maakt quarantaineruimtes gereed tegen een uitbraak van vogelgriep of bouwt straling bestendige atoombunkers en verzamelt jodiumtabletten.

We kunnen de prepper verwijten aan waanideeën te lijden, maar doet zijn gedrag ons niet ook denken aan onze eigen twijfel over de zin van het leven en onze angst voor de eindigheid ervan? Op een scherpe en komische wijze wil Tg. LYNX deze onderliggende menselijke wanhoop blootleggen. Waarheen? Waarvoor? Ze biedt u een kijkje in het existentiële ravijn dat in ons allen gaapt.

BIO’S

Simon Weeda volgde de opleiding Writing for Performance aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en won in 2010 met zijn afstudeerstuk De Wereld In de allereerste ITS Playwriting Award. Weeda’s werk onderscheidt zich door sterk maatschappelijk engagement, wrange humor en controversiële onderwerpen. Voor Theater Bellevue schreef hij over pedofilie (Ik vertel het graag zo, 2013), voor het RO Theater over het criminele circuit in de Rotterdamse havens (Code 010, 2015), over vluchtelingen voor Daria Bukvic (Nobody Home, 2015), Russisch dissident Evard Limonov voor Ulrike Quade (Limonov, 2016), en over dakloze jongeren en freakshows voor Theater Utrecht (resp. Outsiders en Casino Nonstop, 2017). Voor Blau Hynder schreef hij Cleo & Lex over een ontspoorde diva (gespeeld door Julia van de Graaff).

Ivar van Urk is freelance theaterregisseur. Hij studeerde in 1993 af aan de regieopleiding voor professioneel theater aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Van 1992 tot 2000 was hij mede-artistiek leider en regisseur van theatergroep Het Oranjehotel. In deze periode regisseerde hij stukken van o.a. Thomas Bernhard, Heinrich von Kleist, Henrik Ibsen, Jean Racine, Shakespeare en verschillende oeropvoeringen van stukken van Jeroen van den Berg. In 1998 ontving hij de Wim Barry Perspectiefprijs voor Regie. Hij was vaste gastregisseur bij Het Nationale Toneel. Daar regisseerde hij met veel succes een aantal Nederlandse premières van o.a. Anthony Neilson, Neil LaBute, Laura Wade en sir Alan Ayckbourn. In 2009 debuteerde hij in Duitsland bij Theater Bonn met de muziektheaterproductie ‘To All Tomorrow’s Parties’. Sindsdien werkt hij voornamelijk in het Duits taalgebied en oogstte hij de laatste jaren succes met bewerkingen van klassiekers, zoals Shakespeare’s ‘Macbeth’ en Lessings ‘Nathan de Wijze’. In februari kwam in zijn regie de Carmina Burana uit bij de opera van het Meininger Staatstheater. Naast zijn werk als regisseur componeert van Urk ook muziek voor theater, regelmatig ook voor zijn eigen voorstellingen.

Julia van de Graaff speelde o.a. bij het Nationale Toneel, Mighty Society en in Spoonface van Bonte Hond (Zilveren Krekel 2010). De laatste 10 jaar was ze veel te zien bij Golden Palace (o.a. Feest!, Snowbirds, Contact, Restaurant Amore). Bij Branoul maakte zij haar eerste eigen voorstelling Death Kit naar de roman van Susan Sontag. Bij Productiehuis Zeelandia was Julia te zien in o.a. En/of van Judith Herzberg en het door haar geïnitieerde King, sweet King van Paul Pourveur n.a.v. haar Zeeuws-Vlaamse familie. Voor televisie speelde zij gastrollen in o.a. BoksKeizer & de Boer, Spanga’s, Zestien Miljoen Rechters, Snuf de Hond en Flikken Maastricht. Ze had een vaste rol in de Friese advocatenserie Dankert & Dankert van Steven de Jong. Zij speelde in meerdere korte films, waaronder Roes van de jeugd van Joël Duinkerke en Moker van Kuba Szutkowski en Edgar Kapp (zij won hiervoor in 2018 de prijs van beste actrice tijdens 48hFilmproject Rotterdam).

Elisa Beuger studeerde in 2002 af aan de Toneelacademie Maastricht. Vervolgens studeerde ze een half jaar aan het Lee Strasberg Theatre Institute in New York. Na haar afstuderen speelde zij bij veel theatergezelschappen zoals De Paardenkathedraal (o.a. De Theatermaker, Spoken, Camille Claudel), De Theatercompagnie, Theatergroep Kwatta en het Syndicaat. Elisa was van 2006 tot 2014 dagelijks te zien in de sketches Ons Kent Onsvan Man Bijt Hond. Ze speelde in verschillende televisieprogramma’s waaronder Overspel (2 seizoenen), Lieve Liza, Dicorce, Dokter Tinus, Brussel, Mees Kees de serie, Morten en het ook in het buitenland succesvolle De Regels van Floor. Ze was te zien in films als Nick en speelde in Wild Romance (2006) van Jean van der Velde en in de kortfilm De Maan is Kapot (gouden kalf 2010) van Arno Dierickx.

Stijn Westenend studeerde in 1996 af aan de toneelacademie Maastricht. Na zijn opleiding speelde hij bij theatergezelschappen als Growing up in Public en het RoTheater. Vanaf 2003 was Stijn veel te zien bij De Paardenkathedraal in regies van Dirk Tanghe zoals De MensenhaterDe RevisorDe Theatermaker en August, August, August. In 2012 was hij te zien in King, sweet King van Paul Pourveur bij Theaterproductiehuis Zeelandia. Hij speelde voor de jeugd in Pluk van de Pettenflet van Senf Theaterpartners, Klein Duimpje van Het Filiaal en De Reuzenperzikvan Matzer Theaterproducties. Stijn is ook regelmatig te zien in 17e eeuws repertoire van o.a. Hooft en Bredero bij Theatergroep De Kale. Van film is Stijn bekend als Jozef Geelman in de films Pietje Bell. Ook speelde hij o.a. in BaantjerGTST, MoordvrouwKlem en Smeris en was hij te zien in diverse televisiecommercials o.a. van de ‘Volkskrant’ en ‘Bolletje.